Dag 1. Avresa till Amsterdam
Avresa från Skandinavien och övernattning i Amsterdam.
Dag 2. Avresa till Surinam
Från Amsterdam går flyget direkt till Surinams huvudstad Paramaribo. Vi anländer under eftermiddagen. Efter pass- och tullformaliteter möter Temas reseledare för vidare färd till hotellet inne i staden, cirka fem minuters promenad från Paramaribos historiska stadsdel, som sedan 2002 står på Unescos världsarvslista för sina välbevarade 1600- och 1700-tals hus.
Efter incheckning och presentation är resten av dagen och kvällen ledig för vila eller egna strövtåg.
Dag 3. Kaffe, kakao och sockerrör
Vi inleder dagen med frukost. Sedan bär det i väg österut över Surinamfloden till Commewijnedistriktet, känt för sina många koloniala plantager. Vägen går över den berömda Wijdenboschbron. På Peperpotplantaget producerade man kaffe och kakao fram till 1996. Vid direktörsvillan ligger det gamla kontoret. Här stannar vi till och får höra lite mera om områdets kolonialhistoria och möter lokalbefolkningen som har javanesiskt ursprung.
Från Peperpot fortsätter vi till Marenburg, där vi besöker det lilla minimuseet över det koloniala sockerrörsplantaget.
Lunchen serveras på en indonesisk restaurang i Tamanredjo, innan vi fortsätter till Nieuw Amsterdam och fortet med samma namn. Här bevakades inloppet till de värdefulla odlingarna av kaffe, kakao och sockerrör.
Resten av eftermiddagen ägnar vi åt delfinspaning på en flodtur med uppfriskande drycker och lokala snacks. De brukar komma in hit i grupper om cirka 20 djur, där floderna Paramaribo och Commewijne möter Atlanten. Med lite tur kommer de fram till vårt fartyg och visar sin leklust.
Efter solnedgången är vi på väg tillbaka till hotellet i Paramaribo.
Resten av kvällen ledig för egna aktiviteter.
Dag 4. Flyg till Georgetown, Kaieteurfallen, guldklippfåglar och makushiindianer
Efter en kortare transfer checkar vi in på flyget till Guyanas huvudstad Georgetown. Framme i Georgetown byter vi flygplats och går om bord på ett chartrat flyg som tar oss till Kaieteurfallen. Det är en fascinerande syn att se regnskogen breda ut sig från flygplanets fågelperspektiv likt en oändlig tät och grön bullig gräsmatta.
Framme vid fallen hänförs vi av vattnet som fritt störtar ner 224 meter. Kaieteur är inte bara regionens högsta vattenfall utan ett av världens högsta. Skaparen av detta har haft sina bästa stunder när han skapade detta, vars skönhet nästan får oss att tappa andan.
De fågelintresserade vet nog redan att här finns flera arter sällsynta fåglar. Det är speciellt en fågel vi ska försöka få syn på: den starkt brandgula guldklippfågeln. Det var en av de fåglar som den svenske naturfilmaren Jan Lindblad var ute efter när han gjorde sina djungelfilmer här. Då tog det 5 dagar att ta sig hit – landväg, flod och till fots genom urskogen.
Efter att ha återvänt till flygplatsen fortsätter dagsetappen med flyg och båt uppför Rupununifloden till vår nästa övernattning i Rewa Village, där vi tillbringar de närmaste två dagarna. Vår lodge ligger i hjärtat av Guyana. Här möts tät regnskog och savannliknande natur och förutsättningarna för att få se många olika djur är bästa tänkbara.
Det har varit en lång resa hit; transfer till flygplatser, tåg, buss eller bil och många timmar i luften över halva jordklotet och nu långt inne i Amazonas, då kommer kanske känslan av att just ha påbörjat en fantastisk resa till ett äventyr som kommer att förändra oss en smula och ge oss minnen för livet.
Lodgen drivs i samarbete med indianbefolkningen, som huvudsakligen kommer från macushistammen. Vid ankomsten hälsas vi välkomna, och en guide tar oss med på en rundtur i den lilla byn med skola, sjukhus och kyrka. Lite senare tar vi en kortare promenad och får en introduktion i traktens flora och fauna. Våra djungelguider har levt större delen av sina liv i djungeln och är mer än hemmastadda i regnskogens flora och fauna.
Innan mörkret faller hinner vi göra en båttur till andra sidan av Rupununifloden. Här kanske vi ser nationalblomman, jättenäckrosen (victoria amazonica) slå ut i skymningen. Första natten den slår ut är den vit, andra natten skiftar den färg och blir lila.
Dag 5. Djungel och savann
Innan solen går upp har vi möjlighet att följa med på en bergsvandring till Awarmie Mountain. Vandringen kan upplevas ansträngande, eftersom det är relativt brant på sina ställen. För de som avstår erbjuds alternativa aktiviteter.
Under vandringen ser och hör vi massor med olika fåglar längs leden; vita klockfåglar ropar ur den ogenomträngliga skogen kring oss. Andra arter som lever i området och som kanske ger sig till känna: praktörn, svarthocko, solfjäderspapegoja, guyanatrögfågel, rosthuvad tangara och aror i alla möjliga skrudar – inte minst den scharlakansröda aran. Kanske kommer vi nära en spindelapa. Med lite tur blixtrar kanske fjäderskrugden av den oerhört praktfulla solparakiten till i lövverket. Den kallas också för den ”flygande juvelen” för sina självlysande fjädrar.
Efter lunch som intas på lodgen fortsätter vi äventyret. Vi tar en båt uppför Rewa-floden och sedan en 15-minuters vandring till Grass Pond. Denna damm eller sjö är cirka 3 km lång och är en vacker miljö med, jättenäckrosor, victoria amazonica. I vattnet döljer sig många fiskar. Här finns också en av världens största sötvattensfiskar, arapaiman, som kan väga över 200 kg. En annan eftertraktad matfisk är peacock bass.
Under den sena eftermiddagen ökar chanserna att få se mösskapucin och kapybara. Fågellivet överraskar hela tiden. Övernattning på Rewa Eco-lodge.
Dag 6. Trädtoppsbroar, purpurkotinga och svarthocko
Efter frukost checkar vi ut och fortsätter amazonasäventyret genom regnskogen till Iwokrama. Här, i de södra delarna av Iwokramareservatet finns ”trädtoppsbroar” 30 meter upp i luften. Det är en plats som skulle få vilken ornitolog som helst att jubla. Vi håller utkik efter några av regnskogens praktfåglar som inte bara får fågelskådare att tappa fattningen utan även normalintresserade naturvänner att häpna – bara för att nämna några arter som håller till i uppe i lövverken: brunstrupig och guldvingad parakit, caicapapegoja, guyanatrögfågel och purpurkotinga.
Vi byter boende idag och kring den nya lodgen häckar andra färgsprakande arter som den röda fruktkråkan eller den märkliga svarthockon (crax alector). Har man inte varit intresserad av fåglar tidigare så blir men det garanterat.
Vårt nya hem ligger helt inbäddat i regnskog.
Dag 7. Vrålapor, kanske en skymt av den skygga jaguaren
Regnskogen sjuder och sjunger av liv. Eftersom det är svårt att synas i den täta grönskan gäller det att höras. Vi koncentrerar vår hörsel för att kunna identifiera ljuden som blandas till en fascinerande kakafoni av fågelsång och insekters höga gnissel. Det är inte lätt att identifiera vilka arter vi hör, men vi får hjälp av våra djungelguider. Här rasslar det till också högt upp i lövverken av spänstiga vrålapor och viga spindelapor som ofta är närvarande runt lodgen och håller oss under uppsikt. Andra vanliga besökare är hjortar och agutier. Den senare är en större fröätande gnagare som lever på marken och är dagaktiv.
Idag bestämmer vi själva för vad vi vill göra. Flera intressanta alternativ står till buds, som Iwokramas trädkronor eller djungelvandring – både på dagen och på natten. På natten kan man med lite tur få se Amerikas största katt, jaguaren.
Dag 8. Jätteuttrar i Karanambu
Innan dagen gryr finns möjlighet att klättra upp i trädkronorna en sista gång, för att få vara med om djungelns förvandling från natt till dag.
Efter frukost ger vi oss i väg till Rupununifloden och med båt tar vi oss vidare till Karanambulodgen. Karanambu är en före detta boskapsfarm, där den kända zoologen och specialisten på jätteuttern bodde, Diane McTurk. Området ligger i North Rupununi, i de sydvästra delarna av Guyana, som är känt för sina våtmarker och savannlandskap. North Rupununi är idag ett av landets artrikaste naturområden och är antagligen hem åt mer än 600 fågelarter, 200 olika däggdjur och kanske över 700 arter fiskar. Karanambu ligger mitt i denna biologiska häpnadsväckande mångfald, där flera idag sällsynta arter lever: jätteutter, svart kajman, jaguar, jättemyrslok och den märkliga fisken arapaiman. Men Norra Rupununi är också känt för makushifolket vars historia här går tillbaka cirka 7000 år.
Flera framstående upptäcktsresande och naturforskare har skrivit om sina upplevelser här, bland andra Robert och Richard Schomburgk, Charles Waterton, Evelyn Waugh och Gerald Durrell. En mycket ung David Attenborough tillbringade tid här och skrev om det i sin tidiga bok ”Zoo Quest to Guiana”.
Här stannar vi i två dagar och utforskar områdets olika naturtyper: floden, våtmarkerna och savannen, dels med båt på floden, dels med fyrhjulsdrivna terrängfordon. Med andra ord regelrätta safariturer, två gånger om dagen när det är som svalast och den bästa tiden för att få se dess unika invånare.
Lodgen erbjuder också en extratur (cirka 25 USD) med indianguider genom orörd primärdjungel. Målet är komma nära de fantastiska guldklippfåglarna. Man får också lära sig lite mera om lokalbefolkningens medicinalväxter. Utflykten ordnas på plats och anpassas till övrigt program.
Sent på eftermiddagen tar vi båten och spanar efter jätteutter och svart kajman, som är den största av arterna i alligatorsläktet.
Dag 9. Jättemyrslokar på savannen
Den här morgonen startar vi tidigt och beger oss till ett område med böljande gräsmarker där det finns en population av jättemyrslokar. Med lite tur hittar vi en av dessa två meter långa djur som gräver ut sin frukost från en av de termithögar som finns på savannen. Jättemyrslokar är solitära djur men honorna tar väl hand om sin avkomma som lever nära sin mor – mestadels på ryggen – i cirka två år.
Kvällsutflykt på floden eller om du är intresserad av fågelskådning kan du utforska skogspartier eller galleriskog längs floden där vi hoppas hitta en mängd olika arter. En speciell fågel för området är den praktfulla agamihägern. En kvällspromenad längs landningsbanan erbjuder sju arter av nattskärra och bland gräsmarkerna vadarfågeln amerikansk tjockfot.
Dag 10. Från djungeln till Georgetown
Tidigt på morgonen finns möjlighet att göra ännu en safaritur på savannen eller en båttur på Rupununifloden, innan vi beger oss till flygplatsen för att flyga tillbaka till Guyanas huvudstad Georgetown, där vi kommer att checka in på legendariskt hotell.
Cara Lodge byggdes på 1840-talet. Det har en lång och händelserik historia, var hem för den första borgmästaren i Georgetown. Under årens lopp har många ”kändisar” besökt fastigheten, bland annat kung Edward VIII, som bodde i huset 1923. Andra dignitärer har varit president Jimmy Carter, Kung Charles III och Mick Jagger. Detta magnifika koloniala trähus som blivit hotell erbjuder tradition och nostalgi från en svunnen tid.
Resten av dagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.
Två extraturer erbjuds till extrakostnad.
Dererara. Historisk flodtur.
Pris: cirka 100 USD (min 6 personer)
Middag med sjungande kock.
Pris inklusive middag: cirka 95USD (min 6 personer)
Dag 11. Stadstur med frukost på Bourda Market
Idag serveras frukosten på Bourda Market. Vår lokalguide tar oss runt på den största av Georgetowns fyra marknader. Vi börjar på Guyana Shop som har alla lokala produkter som produceras och förpackas i Guyana, innan vi går över till själva marknaden.
Vi besöker fiskhandlarna, köttavdelningen och sybehörsavdelningen – sistnämnda kan man hitta det mesta från tråd till alla slags tänkbara tyger. Torrvaror som ris och naturligtvis demerarasocker finns i överflöd. Ett stopp vid stånden med örtmediciner från regnskogen är alltid spännande. På väg ut kan vi se, röra och smaka på en mängd lokala frukter och grönsaker som är unika i denna del av världen. Här finns frukt och grönsaker som man aldrig sett tidigare. En del med smaker som är helt nya – inte alltid behagliga. Vi har lunchkocken med oss och han köper gärna in råvaror som intresserar oss. Så passa på och välj ut något som verkar intressant. Sedan åker kocken hem till köket och sätter i gång och förbereder lunchen medan vi fortsätter vår rundtur i Georgetown och får höra fakta och de viktigaste historierna.
I Georgetown finns det ett antal intressanta platser som man inte bör missa, till exempel National Museum, som både innehåller ett brett urval av djurlivet som vi nu kan mycket mera om. Walter Roth Antropologiska Museum finns en intressant samling artefakter med mycket information om ursprungsbefolkningens historia och kultur.
Under stadsturen ser vi några av stadens mest ikoniska byggnader som: Stadsbiblioteket, Stadshuset, Domstolen Victoria Law Courts, Sankt Andrewkyrkan och Sankt Georgeskatedralen, som är en av världens högsta fristående träbyggnader.
Vi besöker de botaniska trädgårdarna, med en omfattande samling tropiska växter. I en dammanläggning ser några av de utrotningshotade västindiska manaterna (trichechus manatus) – kallas också lamantin.
Flyget avgår till Paramaribo på kvällen. Vi hämtar upp bagaget på hotellet och fortsätter till Georgetowns internationella flygplats.
Dag 12. Kanottur på Surinamfloden
Tidig avresa för djungeläventyr. Vi reser söder ut mot regnskogen. Efter 190 km kommer vi fram till byn Atjoni, varifrån vi fortsätter uppför Surinamfloden i motordrivna kanoter som skickligt navigeras av lokala ”kanotmän”.
De närmaste två nätterna tillbringar vi långt borta från ”civilisationen” i en djungeloas på en flodö inne i regnskogens hjärta på Danpaati River lodge.
Vi rundar av dagens äventyr med en spännande kryssning på floden med kajmanspaning längs flodstränderna. Övernattning på Danpaati River Lodge i standardrum.
Dag 13. Saramaccankreol
Idag börjar vi med att besöka en av de tolv byar som är knutna till Danpaati, möta dess befolkning och lära oss mer om hur livet ser ut här. Pikin Slee ligger 30 minuter med båt från Danpaati. Här får vi en introduktion till lokalbefolkningens unika livsstil och de traditioner som deras förfäder tagit med sig från Afrika och vars kreolspråk verkligen speglar på många sätt Sydamerikas turbulenta och våldsamma historia. Språket innehåller komponenter från engelska, portugisiska och kongolesiska språk. De afrikanska inslagen utgör cirka 50 procent.
Efter rundturen besöker vi Maroonmuseet Saamaka som är tillägnat kulturarvet från Maroonbefolkningen. På museet lär vi oss mer om maroonernas historia, deras traditioner och hantverk. Efter rundturen återvänder vi till lodgen för lunch.
På eftermiddagen gör vi en spännande vandring i regnskogen. Tillbaka på lodgen finns flera olika aktiviteter att välja bland: olika typer av massage eller varför inte låna en kanot och ta en tur på floden kring ön vi bor på.
Efter middagen får vi se en dansföreställning, traditionella danser som seketi, awasa och bandamba. Varje dans presenteras och förklaras av den lokala guiden.
Övernattning på Danpaati River Lodge i standardrum.
Dag 14. Paramaribo och indonesisk mat
Innan vi återvänder till civilisationen hinner vi njuta ännu en stund av morgonens magi och ta farväl av personalen på lodgen.
Surinam har en brokig befolkning som verkligen speglar dess koloniala historia. England, Nederländerna, Afrika, Indonesien, Korea, Indien, ursprungsbefolkning och ett 20-tal språk med lika brokigt ursprung. Nederländskan är officiellt språk.
På kvällen väntar en spännande middag på en indonesisk restaurang.
Dag 15. Stadstur i tropiskt världsarv
Resans sista dag i Paramaribo rundar vi av med en stadstur i stadens historiska stadsdel, som sedan 2002 står på Unescos världsarvslistan för sina välbevarade 1600- och 1700-tals hus. Vi får höra om fästningen Fort Zeelandia, Presidentpalatset, Självständighetstorget och flera andra viktiga byggnader.
Eftermiddagen ledig fram till bussresan till flygplatsen för hemresan via Amsterdam.
Dag 16. Ankomst till Skandinavien.