Dag 1. Avresa och ankomst till Tanzania och Arusha. Ledig dag på lodgen.
Dag 2. Mot Ngorongoro. Efter frukost går resan mot...
Dag 3. Ut på safari. Idag åker vi ut på vår första safari i Ngorongoro. Färden går till kraterns botten, 600 meter ned.
Ngorongorokratern, som är ett av världens mest fascinerande naturfenomen och ett UNESCO-världsarv. Kratern bildades för omkring 2–3 miljoner år sedan, när en massiv...
Lunchen äter vi på lämpligt ställe avsett för just picknick. Under eftermiddagen återvänder vi till lodgen, där vi kan tillbringa några timmar vid poolen och njuta...
Dag 4. Genom vackert landskap till Ndutu. Vi färdas mot Ndutu, området som föregår själva Nationalparken Serengeti. Mellan december och mars är slätterna...
Savannen är hem för en imponerande mängd vilda djur. Med över 1,5 miljoner gnuer, 200 000 zebror och hundratusentals gaseller är parken hjärtat i den årliga migrationen,...
Längs vägen passerar vi en massajby. Om någon önskar finns eventuellt möjlighet att göra ett besök (cirka 30 USD/pers).
Dag 5. Att besöka Ndutus och Serengetis savanner är att träda in i en värld där naturens skådespel utspelar sig dygnet runt och som antagligen förändrar...
Dag 6. Mot Serengeti. Idag fortsätter vi västerut in i själva nationalparken. Här finns inga stängsel men det finns en bevakad kontrollstation på vägen...
Dag 7–8. Safari i Serengeti. Hela dagarna ägnas åt safari och förhoppningsvis kommer vi att möta någon av de stora lejonflockarna som lever här, och...
Dag 9. Återfärd med flyg. Sista morgonen åker vi på safari i gryningen och avslutar med en sista frukost. Sedan är det dags att säga adjö till Serengeti....
Dag 10. Hemkomst efter flygbyte på vägen.
Dag 1. Avresa och ankomst till Tanzania och Arusha
. Ledig dag på lodgen.
Dag 2. Mot Ngorongoro.
Efter frukost går resan mot Ngorongoro. Vi tar med oss lunch som vi äter längs vägen. Lodgen ligger vid kraterkanten och vid klart väder får vi en härlig vy över landskapet. I Ngorongoro kan det vara kyligt, särskilt under morgnar och kvällar. Vi befinner oss på över tvåtusen meters höjd. I två nätter bor vi här.
Dag 3. Ut på safari.
Idag åker vi ut på vår första safari i Ngorongoro. Färden går till kraterns botten, 600 meter ned.
Ngorongorokratern, som är ett av världens mest fascinerande naturfenomen och ett UNESCO-världsarv. Kratern bildades för omkring 2–3 miljoner år sedan, när en massiv vulkan kollapsade efter ett utbrott. Resultatet blev en enorm kaldera – en av de största i sitt slag – med en diameter på cirka 20 kilometer och en yta på ungefär 260 kvadratkilometer. Genomsnittsdjupet från kraterkanten är 610 meter och bildar ett naturligt amfiteaterliknande landskap som sjuder av liv och mångfald – hem för en av de högsta koncentrationerna av vilda djur i Afrika. Uppskattningsvis lever mer än 25 000 stora djur här året runt. Till skillnad från många andra ekosystem i regionen behöver djuren inte migrera för att finna föda eller vatten, eftersom kraterns naturliga resurser tillgodoser deras behov året om.
Lejon är några av de mest framträdande invånarna i Ngorongoro, och kratern kan skryta med en av de högsta koncentrationerna av dessa rovdjur i världen. Elefanter, flera enorma tjurar med stora betar, strövar fritt över de vidsträckta slätterna. Bland de mest sällsynta arterna i kratern återfinns den svarta noshörningen, som här kan ses i sin naturliga miljö. Dessutom lever gnuer, zebror, bufflar och gaseller i stort antal, vilket skapar en dynamisk balans mellan bytesdjur och rovdjur.
Fågellivet i Ngorongoro är lika imponerande, med över 500 arter som inkluderar flamingos vid säsongsmässiga sjöar, gamar, sekreterarfåglar och en mängd olika sjöfåglar. Kraterns olika livsmiljöer, från grässlätter till skogar och sjöar, ger unika förutsättningar för denna biologiska rikedom.
Nöjda med dagens upplevelser fortsätter vi upp ur kalderan längs vulkankanten till boendet för natten.
Lunchen äter vi på lämpligt ställe avsett för just picknick. Under eftermiddagen återvänder vi till lodgen, där vi kan tillbringa några timmar vid poolen och njuta av den storslagna utsikten.
Dag 4. Genom vackert landskap till Ndutu
. Vi färdas mot Ndutu, området som föregår själva Nationalparken Serengeti. Mellan december och mars är slätterna här vanligtvis fyllda med gräsätare som förflyttar sig efter tillgång på gräs och vatten. Chanserna att få se gepard brukar vara gynnsamma här. Vi övernattar två nätter på en klassisk tältlodge, med stationära, bekväma och välutrustade tält – alla med rymliga badrum och toalett.
Savannen är hem för en imponerande mängd vilda djur. Med över 1,5 miljoner gnuer, 200 000 zebror och hundratusentals gaseller är parken hjärtat i den årliga migrationen, där djuren förflyttar sig i en cirkulär rutt mellan Serengeti och Masai Mara i Kenya i jakten på frisk betesmark och vatten. Denna episka resa, som spänner över 800 kilometer, är en av världens mest spektakulära naturhändelser.
Utöver dessa hjordar lever också de berömda “Big Five” här – lejon, leopard, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Serengeti har en av de högsta koncentrationerna av rovdjur i världen, med över 3 000 lejon som regerar över slätterna. Leoparden, känd för sin skygga natur, går ofta att skymta inne i grenverket av större träd. Gepard, hyena, schakal och afrikansk vildhund är andra framträdande rovdjur som bidrar till Serengetis dynamiska ekosystem.
Savannen är inte bara en tillflyktsort för vilda djur, utan också hem för människor som har levt i harmoni med naturen i århundraden. Massajerna, ett av Afrikas mest kända folkslag, bor i området och delar en djup andlig koppling till landskapet och dess djurliv. De är kända för sina färggranna kläder, sånger och traditionella danser, samt för sin unika boskapskultur som fortfarande präglar deras vardag.
Längs vägen passerar vi en massajby. Om någon önskar finns eventuellt möjlighet att göra ett besök (cirka 30 USD/pers).
Dag 5. Att besöka Ndutus och Serengetis savanner
är att träda in i en värld där naturens skådespel utspelar sig dygnet runt och som antagligen förändrar den som reser hit för alltid. Det är en påminnelse om vår planets råa skönhet och det förunderliga samspelet mellan allt levande.
Dag 6. Mot Serengeti.
Idag fortsätter vi västerut in i själva nationalparken. Här finns inga stängsel men det finns en bevakad kontrollstation på vägen in, där vi checkar in. Östra delen av Serengeti var stängd för turism i 20 år för att ge de stora kattdjuren en fristad. Förutom lejon finns gepard, leopard och hyena i området och vi hoppas förstås få se så många som möjligt. Vi bor här i tre nätter och har härlig utsikt över savannen.
Dag 7–8. Safari i Serengeti.
Hela dagarna ägnas åt safari och förhoppningsvis kommer vi att möta någon av de stora lejonflockarna som lever här, och kanske med lite tur bevittna en jakt eller ett slaget byte med frossande lejon.
Lunch serveras på campen, eller så tar vi den med oss för picknicklunch.
Serengeti står inför många utmaningar, som illegal jakt, befolkningstillväxt och klimatförändringar, som hotar detta unika ekosystem. Nationalparken skyddas dock av både nationella och internationella insatser för att bevara dess naturliga skönhet och biologiska mångfald. Organisationer som Serengeti Conservation Project arbetar för att säkerställa att kommande generationer kan uppleva detta världsarv.
Dag 9. Återfärd med flyg.
Sista morgonen åker vi på safari i gryningen och avslutar med en sista frukost. Sedan är det dags att säga adjö till Serengeti. Vi lämnar nationalparken på bästa sätt, med safariflyg, för att se detta väldiga vildmarksområde från ovan och för att korta restiden. Vid ankomst till Arusha serveras lunch på ett hotell där vi också tillbringar eftermiddagen innan det är dags att åka till Kilimanjaro flygplats för hemresa.
Dag 10. Hemkomst
efter flygbyte på vägen.