Dag 1, torsdagen den 7 augusti. Vi reser till Bjärehalvön, Hotel Skansen. Flygresan till Skåne går med SAS och vi landar på Ängelholm-Helsingborg Airport på förmiddagen. Vid ankomsten möter vår ciceron Ingrid Persson Skog i ankomsthallen. Ingrid arbetar sedan femton år som Bjäreguide och är specialiserad på kultur, historia, mat och allmän kunskap om nordvästra Skåne. Bagaget lastas in i bussen och resan går via ”kulturstråket” på den natursköna Hallandsåsen. Vi passerar Förslöv och stannar till för att äta lunch på Café Killeröd. Vi njuter av den goda maten och den svindlande utsikten över Skälderviken och Kullaberg. Efter lunch fortsätter vi nedför sluttningen till Båstad och Hotel Skansen, som har den berömda centercourten på ena sidan och havet på den andra. Vi checkar in och senare på eftermiddagen får vi ta del av Båstads egen Nobelhistoria på en vandring i Ludvig Nobels fotspår. Ludvig, brorson till den store Alfred Nobel, var den som satte Båstad-Bjäre på den internationella turistkartan. Han utvecklade golfen, tennisen, de sköna hotellen och den höga servicenivån. Senare på kvällen träffas vi för att äta middag med tillhörande vinpaket på Sand, restaurangen på Hotel Skansen. [L,M]
Dag 2, fredagen den 8 augusti. Kulturvandring, Birgit Nilssons museum, Stipendiekonsert. Den rikliga hotellfrukosten serveras i restaurang Sand från klockan sju. Efter frukost väntar en kulturpromenad längs den pittoreska Agardhsgatan som är Båstads äldsta bygata. De små husen pryds av färggranna rosor och stockrosor och här ligger Märta Måås-Fjetterströms vävateljé. Märta Måås-Fjetterström är en centralgestalt i svensk textilhistoria. Hennes verk uppmärksammades stort i samband med den praktfulla jubileumsutställningen ”Se på mattorna – det är jag” som öppnades i Rikssalen hösten 2019. Både vintageverk och nyproduktion är mycket eftertraktade, inte minst på den internationella marknaden.
Vi promenerar till charmiga KISEK, en antik- och inredningsaffär. Vi får veta mera om konstnären Greta P:son Digmans underbara och underfundiga verk och kan strosa omkring i butiken för inspiration och eventuell shopping. Sista stoppet är hos Johan Lotand på Gladkonst i Båstad. I galleriet får vi se prov på Johans humoristiska tolkningar av livet i Båstad-Bjäre.
Bussen tar vi oss förbi ängar och hästhagar på den ”Italienska vägen” till anrika Båstad Golfklubb, där vi lunchar på restaurang Mat & Möten. Eftermiddagen ägnas åt Birgit Nilsson Museum som ligger på gården där sångerskan växte upp. Här får vi ta del av La Nilssons fantastiska liv, det professionella såväl som det privata. Guidad tur i boningshuset som ser ut precis som på Birgits tid – ja, på Bjärehalvön kallas hon alltid ”bara” Birgit. Utställning med unika föremål, glittrande scenkostymer, musik- och berättarpunkter och en filmsal där man kan sjunka ned och låta sig omslutas av musik av Puccini, Verdi, Wagner, och Richard Strauss. Ett trevligt café finns också för den som blir sugen på en kopp och någon läcker kaka. Vi återvänder till hotellet innan det är dags för kvällens konsert – stipendiekonserten i Västra Karups kyrka. Birgit Nilsson instiftade ett stipendium till minne av sin upptäckare och sångpedagog Ragnar Blennow. Varje år får en eller två lovande unga sångare mottaga det åtråvärda priset och ger en stipendiatkonsert i Birgits hemkyrka – Västra Karups kyrka. Efter konserten återvänder vi till Båstad och på kvällen går det bra att utforska Båstads restaurangliv på egen hand. [F,L]
Dag 3, lördagen den 9 augusti. Norrvikens Trädgårdar, Kulturhuset Ravinen och Torekov. Aida av Verdi på centercourten. Efter en god frukost möter vi Ingrid som skall ta oss med på en trädgårdshistorisk vandring på närbelägna Norrviken. Trädgårdarna skapades i början av 1900-talet av pomologen Rudolf Abelin, som lockades till Båstad av författaren Ellen Key och barndomsvännen Ludvig Nobel. Här fick han förvandla sina trädgårdsdrömmar till drömträdgårdar. Rudolf älskade färg och vatten. Än vandrar vi bland strama, formklippta linjer, än bland slingrande bäckar och ofattbart krumbuktande vresbokar. Framför allt kan vi njuta av högsommarens blomsterflor som brukar vara som allra vackrast just vid den här tiden.
Vid bäckravinen ligger kulturhuset Ravinen med en ändlös utsikt över himmel och hav. Vi fikar i restaurangen och låter oss hänföras av utsikten mot Laholmsbukten. Ravinen är en mötesplats för konst, design, musik och upplevelser och har skapats av det internationellt välkända konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz. I Kraitz-salen finns en permanent men ändå föränderlig utställning med verk av makarna Kraitz. Sommarens gästutställare på Ravinen är konstnären Charlotte Gyllenhammar.
Senare på eftermiddagen beger vi oss till Torekov, som har en stormig och fascinerande historia kopplad till havet, och historien är full av berättelser om ovädersnätter, vrak och pirater. I slutet av 1800-talet hittade turister och framför allt konstnärer med friluftsmåleridrömmar till Torekov för att dra nytta av det fantastiska ljuset allra längst ut på Bjärehalvön. Den som är badsugen får gärna ta ett dopp från den legendariska Morgonbryggan i Torekov. Vi återvänder till Hotel Skansen och äter en tidig middag i hotellets restaurang. Senare på kvällen är det dags för en av resans höjdpunkter – föreställningen av Verdis opera ”Aida” som äger rum på centercourten som den här kvällen har förvandlats till operascen. Vi sitter utomhus och låter oss dras in i föreställningens magi allt medan skymningen så småningom sänker sig över oss alla. Vi ser svenska och internationella operasångare, Helsingborgs symfoniorkester och en stor kör under ledning av maestro Pier Giorgio Morandi, aktuell på Metropolitan i New York och operan i Wien.
”Aida” är ett av kompositören Giuseppe Verdis främsta verk och förenar italiensk skönsång med fransk grand opéra. ”Aida” skrevs i samband med invigningen av Suezkanalen och uruppfördes på den egyptiska operan i Kairo den 24 december 1871. Alltsedan dess spelas ”Aida” på operascener världen över. [F,L,M]
Dag 4, söndagen den 10 augusti. Spaförmiddag, Filmguidning vid Hovs Hallar, Potatisprovning, Thora Vingård med restaurangen Flora. Det blev litet sent igår kväll och på söndagen finns det tid att njuta av frukosten extra länge. Den här förmiddagen har ni tillgång till hotellets sköna spaavdelning, såväl inomhus som utomhus. Välj mellan Kallbadhusets fina relaxavdelning, takterrassens infinity pool eller inomhuspoolen. Den som önskar kan boka in de olika behandlingar som erbjuds. Efter lunch på egen hand möts vi vid 14-tiden för att åka till det ikoniska inspelningsområdet för Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”. I klipplandskapet i Hovs hallar filmades några av de scener som satt djupa spår i filmhistorien. Det var här Riddaren och Döden möttes och inledde sitt schackparti, ackompanjerade av vågorna som ödesmättat slog mot klapperstenstranden. Bjärehalvön har lockat många andra berömda regissörer och vår ciceron kommer att berätta mer om Bjäres filmhistoria.
Bjärehalvön är känd för sin goda mattradition och passion för potatis. Hos Micael Sturesson på Dalens potatis är vi med på en potatisprovning och inser att här i trakten är en ”pära” inte bara en ”pära”. Strax intill ligger Thora Vingårds kustnära odlingar. Här odlas druvsorterna Solaris och Pinot Noir och vi går på vinvandring och provar ett par av gårdens viner. Gårdens vita premiumvin Heritage finns att köpa i Systembolagets butiker. På vingården finns även restaurang Flora som drivs av Ulrica och Tobias Millqvist, välkända från Orangeriet på Norrvikens Trädgårdar. Vi serveras en trerätters måltid med omsorgsfullt komponerade rätter baserade på lokala råvaror som skiftar med säsongen. [F,M)
Dag 5, måndagen den 11 augusti. Hemresedag. Brunnby Kyrka, Mölle med lunch på Grand Hotel. Efter en tidig frukost checkar vi ut och lämnar Hotel Skansen och Bjärehalvön. Nu tar vi en sväng söderut till Kullahalvön. Vi besöker Brunnby kyrka som möter oss med en unik, myllrande medeltida bildvärld. Vår ciceron berättar om några av helgonen och bibliska gestalterna som pryder valvkapporna i kyrkorummet - Sankta Katarina finns där med sitt hjul, aposteln Andreas med sitt x-formade kors och Apollonia med sin tång. Den senare är skyddshelgon för alla med tandvärk…
Vidare till idylliska Mölle, för alltid förknippat med förra sekelskiftets sensationella gemensamhetsbad. Då dristade sig män och kvinnor att bada tillsammans, inte sällan iförda de klassiska, tvärrandiga baddräkterna. Moralpaniken var dock inte större än att både kejserliga och kungliga besökare kom till badorten, liksom rader av kända författare. Den guidade promenaden tar oss till det anrika badhotellet Grand Hotel Dahlberg som tronar på en klippa ovanför samhället. Vi njuter av en god lunch och den milsvida utsikten över Öresund. Resan mot flygplatsen går på slingrande, kustnära vägar med vackra vyer över kustsamhällena och Skälderviken. På flygplatsen väntar SAS plan för att ta oss hem. [F,L]